Welkom op onze website

Zomaar een ochtend

De voorbereidingen zijn in volle gang op donderdagachtend 9 november 2017.

Er wordt geschoven met tafels en stoelen. Potjes met water krijgen een plekje. Uitgespreid op een centrale plek liggen kalenders, boekjes en tijdschriften. Nieuwsgierig bekijken vrijwilligers en bezoekers het materiaal. Mooie natuurplaatjes staan er in. Doekjes en borden worden verdeeld over de met plastic beklede tafels en intussen pruttelt de koffie. Het theewater kookt bijna.

Bezoekers weten wat er gaat gebeuren. Ze zijn voorbereid en zoeken een plekje of lopen door naar de ‘kaartkamer’. Klaverjassen op donderdagochtend is vaste prik voor een aantal bezoekers en die activiteit moet dan ook gewoon doorgaan. Geen probleem! Er is genoeg animo onder de overige bezoekers om eens lekker creatief bezig te zijn.

Onder het genot van een kop koffie of thee met een smakelijk petit fourtje krijgen we uitleg van Adrie. Ze vertelt wat de bedoeling is waarna er enthousiast gezocht wordt tussen het voorbeeldmateriaal. Het moet leuk zijn, maar vooral niet te moeilijk. Dieren zijn best lastig en worden weggeschoven. Hoewel, dat vogeltje op die tak is wel erg mooi. Ja hoor, er is een liefhebber voor. Bloemen zijn gewild. Een fruitschaal met fijne frisse kleuren wordt er ook uitgepakt. Paddenstoelen passen perfect bij het jaargetijde. Toch maar eens proberen. Heel creatief besluit één van de bezoekers een bloempatroon van het tafelkleed na te schilderen. Twijfelaars worden gestimuleerd door Adrie. Als iets niet lukt komt ze helpen.

Een half uur later is het muisstil. Iedereen heeft een onderwerp gekozen om te schilderen. Acrylverf wordt op de borden gespoten en penselen liggen onder handbereik. Waar de een al enthousiast een kleur gekozen heeft en fanatiek in de weer is met het schilderen is de ander nog in gedachten over hoe dit nu eens aan te pakken. Adrie loopt rond en helpt waar nodig. Een beetje te veel staart wordt vakkundig door haar weggewerkt met het kwastje. ‘Mag ik nog wat blauw,’ wordt er aan de andere kant van de tafel geroepen. Kleurtjes worden gemengd om die ene speciale kleur te krijgen. Er wordt gekletst en gelachen, maar vooral geconcentreerd gewerkt. De mooiste creaties verschijnen op het canvas. Tussendoor wordt er een tweede bakje koffie gedronken. Ook vrijwilligers zijn enthousiast aan het schilderen.

Zo rond het middaguur zijn een aantal kunstwerken klaar. Geen probleem als het niet af is. Zondag is de Dorpskamer ook open en kan het afgemaakt worden. En desnoods is er maandag ook nog een dag. Alle bezoekers gaan met hun schilderij op de foto. Het is een kleurig geheel als de werken uitgespreid op tafel liggen om te drogen. Dit is al heel mooi. Het samenbrengen van alle kunstwerken tot één groot schilderij is nog een kunst apart. We zijn blij dat de man van één van onze vrijwilligers dat voor ons wil gaan doen. Een geweldige aanwinst voor aan de muur. We weten niet precies wanneer het gaat gebeuren, maar kijken nu al uit naar de onthulling van dit grote schilderij gemaakt door bezoekers en vrijwilligers van de Dorpskamer.

Connie van Vuuren

 

zaal.jpg